tirsdag 18. juni 2013

6 uker og 6 dager

Nå er dere sikkert skikkelig skuffet og irriterte fordi det er så lite blogging fra meg... Men, det er valpenes skyld!
Tidligere hadde valpene en intens periode med action og så sov de en god stund. Selv om de var fulle av liv og leven, så var de ikke så veldig mobile likevel. Noe som gjorde at jeg kunne ta en masse bilder og redigere i ro og fred mens de sov. Nå er det ikke slik lengre...... Bare den siste uken, har de forandret seg veldig! De har funnet turbo-giret og å ta bilder er en skikkelig utfordring! Uten godt lys og absolutt riktig innstilling på kameraet, får jeg bare bilder av haler, en tom plen eller en utydelig flekk ca midt på bildet... Valpene er ikke babyer lengre!
Den fysiske fasen, der det gjaldt å velte noen over og ha verdensherredømme en stakket stund, er så godt som over. Nå viser valpene en tiltagende gjenstandsinteresse og jager hverandre rundt i 190. Det er mye mer lek nå, enn bare fysisk.
Denne siste uken har jeg prøvd å filme valpene i forskjellige situasjoner. Begynnelsen av filmen er fra da valpene var 6 uker gamle, slutten ble filmet i forgårs. Det er stor forskjell på dem bare på de få dagene!
Her er filmen: Charlie-valpene 6,5 uker

Valpene er mye mer aktive nå og vi har derfor begynt å gi dem nye inntrykk. Første "langtur" var ned på grusbanen. Ikke så veldig langt, bare ned ei lang trapp, men for valpene var dette en helt ny verden. De koste seg alle sammen, noe som tydelig kommer frem på filmen.
På lørdag tok vi med hele gjengen og reiste til Dal. 45 minutter i bil, hver vei. Det gikk strålende! Et par valper (gjett hvem...) likte ikke å bli plassert i et trangt bur som ristet... Vi hadde vel kjørt ca 15 minutter da vi fant ut at vi skulle prøve et alternativ. To av valpene (gjettet hvem?) ble plassert foran hos meg, mens resten fikk bedre plass i buret bak. Dette fungerte og resten av turen til Dal gikk fint. Valpene tilbragte flere timer i hagen og fikk hilst på naboene der ute. Stor stas for alle parter. Dessverre måtte vi klippe plenen, så valpene ble plassert i en valpebinge og jeg fikk ikke tatt hverken bilder eller filmet... De fikk litt mat og snart sov de tungt. Jeg gikk frem og tilbake med gressklipperen og valpene gadd snaut åpne et øye, selv da jeg klippet rett utenfor bingen. Da det begynte å regne, bar det inn i bilen igjen og hjem med oss. Turen hjem gikk helt lydløst, med alle valpene i buret.
Paraplyen på terrassen var en test for å se hvordan de ville reagere på et nytt element. Det sees jo på filmen hvor skummel de syns den var.... Det endte med at paraplyen var helt flat og de brukte den som seng.
Man kan tro valpene er superstødige og ikke reagerer på noe. Det er feil... Dersom vi kommer bærende på noe, kan de oppføre seg som om de ser Fanden fra det hinsidige! Full baluba og enorm lettelse når vi forteller at det faktisk bare er oss. Det samme kan skje dersom vi åpner ei dør, for eksempel. "VI DØØØØR!!!!" hyler valpene og forsvinner til alle kanter... Så må vi rope på dem og lettelsen er igjen overveldende. Samme dør er åpnet og lukket flere ganger uten at de reagerer, men antageligvis er de opptatt med noe og skjønner ikke hva som skjer før vi plutselig kommer rett ut av veggen, liksom. Verden er en spennende plass for en liten sjel. :-)

I dag ble valpene med på dugnad i Hundeklubben. Bingen ble satt opp og mange nye mennesker var innom og ble overøst med susser. Helt supert! Så kom en Schäfer!!!!!!! Å herrejemini for et udyr!!!!! Noen av dem bjeffet, mens noen gjemte seg for Den Store Stygge Ulven!!! Her var det klart at man kom til å bli spist!!! Men, Shakira (som den store, skumle Schäferen heter) hadde ingen interesse av valpene, så til slutt orket de ikke reagere likevel.. De koste seg i bingen sin mens Jarle og Wilhelm snekret og banket rett ved siden av. De sov litt, gravde et par hull i bakken og susset mer på fremmede. De fikk til og med noen godbiter!!
Kjøreturen til Hundeklubben tar ca 20 minutter hver vei og i dag gikk det helt uten ulyder! Vi fordelte valpene på to bur i dag og det var nok lurt. Mye bedre plass til hver enkelt og alle sovnet.

Det neste nå blir å få valpene med inn til vannet. Det tar ca 10 minutter å gå og er faktisk ganske langt for små Bissebein, men så vil de kose seg stort når de bare kommer seg dit. Vi får se hvor langt vi kommer i første omgang, men turer i skogen vil skje daglig så lenge været tillater det. Viktig at de lærer å følge flokken.

Forskjellen på valpene er mindre nå enn for en uke siden. De sjenerte er ikke så sjenerte lengre, men begynner å ligne "de andre". Personlighetene utvikler seg og de begynner å få egne meninger. Tango liker for eksempel ikke at de andre klenger på ham når han spiser. Da kan han knurre, som for å si at han trenger plass. Det får han, så det ender ikke med bråk. Muligens jeg skal begynne å fordele måltidene på flere skåler. Tinde og Frodo deler gjerne meningene sine, som for eksempel at det er for trangt i buret i bilen. Da de ble tatt frem til meg, la de seg til å sove på golvet, begge to. Englebarn!
Tema liker ikke å bli bøllet med når hun skal sove, så enten gir hun klar beskjed om at de andre må oppføre seg, eller så legger hun seg for seg selv. Veldig lik Ayla på det området. Hvorfor ligge i en urolig bylt når man kan ha en hel hundeseng for seg selv?
Tessi har fått kallenavnet "Haikjeft". Hun elsker å ha drakamper med ermet på genseren eller å tygge på buksa. Noen ganger blir hun litt for ivrig og klyper i beinet istedet for buksa. Veldig au, men hun gjør det jo ikke med vilje. Da kan vi bare løfte henne opp og hun blir som forvandlet! Så rolig og susser så forsiktig uten tenner i det hele tatt. Sjarmbolla!
Tuula er fremdeles ei lita prinsesse, men av og til glemmer hun helt etiketten og er like vilter som resten av bøllegjengen. Hun er absolutt ikke så sjenert som tidligere og holder på å finne seg sjæl, tror vi.

Så som dere skjønner, så er hverdagen med valpene blitt mer travel enn tidligere og kameraet må ofte bli igjen hjemme.. Men, nå har jeg endelig ferie og kan tilbringe MYE mer tid med dem, så kanskje blir det bilder likevel! Og i morra er det tid for portretter igjen! Må legge hodet i bløt så de kan sjarmere dere i senk igjen! Får håpe på fint vær!



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar